Meer artikelen
Kniphorstbos, wandelen door de prehistorie

Kniphorstbos, wandelen door de prehistorie


De Strubben-Kniphorstbos is een natuurgebied van 377 hectare, grenzend aan de Westkant van Annen  Het is het enige archeologische reservaat van Nederland. Echte prehistorie dus.De dubbele naam van het gebied is ontleend aan de 'stobbige' eiken in het gebied en aan mr. Gerrit Kniphorst die in de negentiende eeuw de eigenaar en ontginner was van de toenmalige heidevelden. In het gebied zijn diverse sporen te vinden uit de prehistorie. Van de vier hunebedden zijn er nu nog twee (D7 en D8) aanwezig. Het gebied herbergt daarnaast een zestigtal grafheuvels. Het terrein is in de twintigste eeuw lange tijd (vanaf 1938) in gebruik geweest als militair oefenterrein.

In 2006 werd het overgedragen aan Staatsbosbeheer en aangewezen als archeologisch rijksmonument. De inrichting van het bos is daarna volgens de landschapsbenadering aangepakt. De cultuurhistorische waarden wogen hierbij het zwaarst. Het historisch landgebruik in verschillende periodes, met de elementen en structuren die daarbij horen, was leidend. Als natuurgebied valt het reservaat deels onder het Drentsche Aa-gebied, een Natura 2000-gebied.

Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met , of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Gepubliceerd 25-06-2021 / Copyright © Brink's Kottie